21 наурыз – “Ұлттық тағамдар күні”. "Ұлттық тағамдар күні" / 21 марта – "День национальной кухни" » Абай облысы білім басқармасының Курчатов қаласы білім бөлімінің «№ 2 жалпы білім беретін орта мектебі» коммуналдық мемлекеттік мекемесі /КГУ «Средняя общеобразовательная школа № 2» отдела образования города Курчатова управления образования области Абай "
Коммуналдық
мемлекеттік мекемесі
Абай облысы білім басқармасының Курчатов қаласы білім бөлімінің «№ 2 жалпы білім беретін орта мектебі»
ҚАБЫЛДАУ:Прием:
+7 (72251) 3-34-56
Версия
для слабовидящих
Ресми сайтқа қош келдіңіздер! Добро пожаловать на официальный сайт !
» » 21 наурыз – “Ұлттық тағамдар күні”. "Ұлттық тағамдар күні" / 21 марта – "День национальной кухни"
Үш-ақ нәрсе-адамның қасиеті: Ыстық қайрат, нұрлы ақыл, жылы жүрек. Абай
21
март
2022

21 наурыз – “Ұлттық тағамдар күні”. "Ұлттық тағамдар күні" / 21 марта – "День национальной кухни"

21 наурыз – “Ұлттық тағамдар күні”. Бұл күні әр үйдің дастарханында ұлттық тағамдар самсап тұрады. Қазақ ас мәзіріндегі көптеген тағам түрлері әзірленеді. Ал этнографтардың айтуынша, қазақта тағамның 200-ден аса түрі болған. Ұмыт бола бастаған, кең таралмаған тағамдарды жасаудың әдістері үйретіледі. Бұл күні жеті тағам элементінен: айран, ет, май, тары, күріш, жүгеріден тұратын Наурыз көже дастарханының дәстүрлі бас тағамын дайындау әдетке айналған. Жеті саны түркі халықтары арасында қасиетті саналады. Наурыз көжені дайындаудың нақты құрамы жоқ. Сондықтан Қазақстанның түрлі өңірлерінде халық өздері қалаған тағам түрлерін қоса отырып, мерекенің басты дастарханын өздері дайындайды
"Наурыз мейрамы-табиғаттың ғана емес, әр адамның жаңару мерекесі. Бұл мерекеде барлық жаман нәрселер ұмытылды, адамдар жаңа өмір бастады. Мереке кезінде барлығы дастарханға жиналды. Қазақтар тамақ арқылы достықты, отбасын біріктіруді, туыстарын біріктіруді насихаттады"

21 марта – День национальных блюд. В этот день на столах каждого дома сервируется национальная кухня. В казахском меню готовится множество блюд. По словам этнографов, у казахов было более 200 видов пищи.
В этот день принято готовить традиционное главное блюдо дастархана Наурыз коже, состоящее из семи пищевых элементов: например, айрана, мяса, масла, пшена, риса, изюма, кукурузы. Цифра семь считается священной у тюркских народов. Отсюда исходит количество добавляемых ингредиентов в блюдо. Точного состава приготовления Наурыз коже нет. Поэтому в разных регионах Казахстана население по-своему готовит главное угощение праздника, добавляя те ингредиенты, что сами пожелают, либо, что есть под рукой
«Наурыз мейрамы – праздник обновления не только природы, но и каждого человека. В этот праздник все плохое забывалось, оставалось в прошлом, люди начинали новую жизнь. В период празднования все собирались за дастарханом. Через еду казахи пропагандировали дружбу, соединение семьи, объединение родственников»